Inšpektorát práce odhalil pri kontrolách v Linore nedostatky

22.05.2012 Vranov nad Topľou

Prešov/Hencovce 22. mája (TASR) – Inšpektorát práce (IP) v Prešove, ktorý sa zaoberal podnetom týkajúcim sa spôsobu vykonávania osobných kontrol zamestnancov spoločnosti Linora so sídlom v Hencovciach v okrese Vranov nad Topľou, zistil dva nedostatky.
Právnička prešovského IP Katarína Timková dnes uviedla, že v jednom prípade inšpektorát konštatoval, že zamestnávateľ neprijal opatrenia na predchádzanie psychickej pracovnej záťaže na pracoviskách. V druhom prípade bolo skonštatované, že zamestnávateľ realizoval výkon svojich práv a povinností v rozpore s dobrými mravmi.
"Tým, že vykonával na pracoviskách dozor alebo osobnú kontrolu zamestnancov tak, že nebola dôstojná a vykonával ju na mieste verejne prístupnom všetkým zamestnancom," konštatovala Timková. Osobným kontrolám sa podrobovali pracovníci firmy pred každým vstupom na toaletu.
Inšpektorát nariadil odstrániť zistené nedostatky okamžite a zaviazal zamestnávateľa, aby do siedmich dní od doručenia dodatku k protokolu predložil písomnú správu o tom, aké prijal opatrenia, aby sa tieto nedostatky neopakovali. Timková uviedla, že dodatok protokolu odoslali hencovskej firme koncom minulého týždňa.
Člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Jozef Balica dnes na tlačovej besede v Prešove uviedol, že podľa vedomostí odborovej organizácie sa už v súčasnosti spomínané kontroly v Hencovciach nerobia.
Balica tvrdí, že pracovníčky síce majú obavy z toho, či pre medializáciu týchto záležitostí nebudú mať nejaké problémy, ale odbory nič také neregistrujú. Dodal, že podľa ich vedomostí zamestnávateľ neprepustil z práce žiadnu pracovníčku z tohto dôvodu.
"Časť zamestnankýň, ktoré boli podrobované ponižujúcim telesným prehliadkam uvažuje, že bude žiadať finančnú náhradu nemajetkovej ujmy," doplnil Balica.
"Vo vzťahu k zamestnancom sú pripravené vnútropodnikové normy, ktoré budú jednoznačne upravovať podmienky na poskytovanie pracovného voľna s náhradou mzdy pri osobných prekážkach v práci a norma, ktorá po dohode so zástupcami súkromnej bezpečnostnej služby upraví podmienky výkonu kontrol na pracovisku," povedal pre TASR na margo odporúčaní IP riaditeľ spoločnosti Linora Ondrej Milčo.
Zároveň dodal, že kontroly pracovníkov vo firme budú pokračovať pred vstupom na toalety iba vizuálne. "Len v prípade podozrenia z krádeže, budú pracovníčky vyzvané na kontroly v uzatvorenej miestnosti," vysvetlil s tým, že snahou vedenia hencovskej spoločnosti je podobne ako v minulosti vytvárať na pracovisku vhodné podmienky na prácu zamestnancov.
"Chcel by som dodať, že nám doteraz nie je jasné, na základe akých odborných stanovísk bolo konštatované, že na pracoviskách v našej spoločnosti je zvýšený stres alebo zvýšená psychická záťaž zamestnancov," uzavrel Milčo.
 

Vyberte región